Güneş Panelleri, Güneşte yaşanan füzyon tepkimeleri sonucu açığa çıkan foton enerjisini soğurarak elektrik enerjisi üretmeyi sağlayan cihazlardır.
Güneş Panelleri yarıiletken malzemelerden yapılmıştır ve güneşin enerjisi paneldeki belirli katmanlarda bulunan elektronları harekete geçirerek elektrik üretir.
Güneş Panelleri, birçok farklı yarıiletken malzemeden üretilebilmektedir. En yaygın üretim metodu, deniz tuzunda bolca bulunan Silisyum malzemeden yapılmış güneş panelleridir. Silisyumun yanı sıra Amorphous Silicon Solar Cell (A-Si), Bio – Hybrid Solar Cell, Cadmium Telluride (CdTe) gibi bileşikler kullanılarak da Güneş Panelleri üretilebilmektedir. Ayrıca ilerleyen yıllarda Organic Solar hücreler (Perovskite) kullanımı da ticarileşerek yaygınlaşacaktır.
Üretim ve tüketimin aynı ölçüm noktasında olmak üzere mesken, sanayi, ticarethane ve aydınlatma aboneleri için çatı ve cephe uygulamalarına izin verilmektedir. Çatı ve Cephe uygulamalarında, elektrik faturalarında yer alan sözleşme gücü üst sınır olmak koşuluyla, güneş paneli montajı yapılabilmektedir.
Ticari olarak sektörün %90 üzeri oranda kullandığı Silisyumdan üretilen paneller genel olarak “Monokristal” Tip ve “Polikristal” tip olmak üzere iki çeşittir.
Güneş Panelleri, enerji ihtiyacı olan her yerde kullanılabilir. Şebeke elektriği kullanılsın ya da kullanılmasın, ihtiyaca yönelik sistem çözümleri sayesinde her yere adapte edilebilmektedir.
Güneş paneli seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
Yapılan Testler ve Güneş Paneli üreticileri standart olarak panellerin minimum ömrünün 25 Yıldan çok daha fazla olduğunu belirtmektedir. Standart panel garantileri ise 10 Yıl fiziksel dayanım, 25 Yıl Üretim Garantisidir.
Karbon bazlı enerji kaynaklarının dünyamızdaki sürdürülebilir yaşama olan tehditleri bir gerçektir. Herhangi bir atığı olmayan ve doğa dostu olan Güneş panellerinin ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sayesinde dünyadaki karbon bazlı enerji kullanım oranları gittikçe azalmaktadır. Yapılan hesaplamalara göre,
Türkiye ışıma şartlarında 1 kWp’lik güneş Paneli yaklaşık 1100-1500 kWh enerji üretir. (Bu durum, kurulum açısı ve bakı (azimuth) açısına göre değişiklik gösterecektir.)Senelik toplam tüketimini kurulum bölgesine göre 1100/1500 arasındaki kWp başına üretim miktarına bölündüğünde tüketimin tamamını karşılaması için gerekli olan minimum kapasiteli GES’i bizlere verecektir.
Türkiye’de ışıma değerleri Yaz-Kış yazları arasında ciddi farklılıklar göstermektedir. Kış ayında da elektrik faturası ödemek istemeyen yatırımcılar, senelik ihtiyacının 2 katına varan sistem kurulu yaptırarak şebekeye daha fazla enerji satışı yapabilir, ve bununla gelir elde edebilirler.
12 Mayıs 2019 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, Ruhsatlı çatı alanlarına, sözleşme gücü üst sınırı olmak şartıyla güneş panelleri koyularak elektrik üretimi sağlanabilir.
Montaj Sonrası yapılan bağlantı anlaşması, 10 Yıl süre ile geçerlidir, ve devlet üretilen fazla elektriği 10 Yıl Süre ile tüketim bedeli üzerinden satın alma garantisi verir.
GES Kurulumlarını teşvik etme amacıyla birçok destekleme paketi ve mevzuat değişikleri yürürlüktedir. Bunlar;
Desteklemeler;
Resmi güncellemeler;
Güncel mevzuatta son tüketici ve işletmeler için sadece çatı ve cephe uygulamaları için Güneş Enerjisi Üretim Santrali kurulumuna izin verilmektedir. Arazi Kurulumları için sadece belirli istisnalar vardır:
Öncelikle, Güneş Paneli Santrallerinin kurulması için dikkat edilmesi gereken birçok farklı husus vardır. Adım adım açıklayacak olursak;
12 Mayıs 2019 Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre, yapılan bağlantı anlaşmalarında, yerinde tüketilemeyip de şebekeye verilen enerji 10 Yıl süre ile alım garantilidir. 10 Yılın sonundaki süreç için alım yöntemleri cumhurbaşkanı tarafından belirlenecektir.
Yönetmelikten Alıntıdır: “On yıllık sürenin bitiminden itibaren bu tesislerle ilgili uygulamaya ilişkin usul ve esaslar YEK Kanununun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası uyarınca Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.”
Çatıya Koyulabilecek Maksimum GES Gücü, Faturalarda ve Elektrik İç Tesisat Proje Kapağında belirtilen sözleşme gücünden daha büyük olamaz. Eğer Sözleşme Gücünden daha büyük kapasitede bir santral kurma planı var ise aşağıdaki yollardan biri izlenmelidir:
Sürekli devam eden doğal süreçlerdeki enerji akışından elde edilen enerjidir. Yenilenebilir enerji kaynakları başlıca;
Türkiye, Avrupa’nın en fazla güneş potansiyel olan ülkesidir.
Türkiye’deki Kurulu Güç, Enerji Kaynakları bakımından sıralandığında; GES’lerin toplam kurulu gücün %6,9’unu, enerji üretiminin ise %3,55’ini kapsadığı görülmektedir. %50den fazla üretim hala yeraltı kaynaklarından çıkarılan madenler ve doğalgaz çevrim santrallerinden sağlanmaktadır.
Solar Enerji Üretimi Dünya’da her geçen gün logaritmik olarak artmaktadır. Bu bağlamda Türkiye de Dünya ile paralel olarak üretimini her geçen gün daha da yukarılara çıkarmaktadır2019 yılında 10,92 TWh’lik Solar Enerji üretimi ile, Dünyada Solar Kaynaklardan üretilen enerjinin %1,5’i sağlanmıştır.
Enerji Çeşitleri iki temel başlık altında toplanabilir. Potansiyel Enerji ve Kinetik Enerji
Bir nesnenin konumundan dolayı, diğer nesnelere bağlı olan enerjisidir.
Isıl (Termal) Enerji , Elektrik Enerjisi, Kimyasal Enerji, Nükleer enerji, Manyetik Enerji depolanmış enerji formlarıdır vepotansiyel enerji türleridir.
Bir cismin hareketinden dolayı sahip olduğu enerjiye “Kinetik Enerji” denir.
Örneğin elektrik santrallerinde türbine çarpan su mekanik enerjiye dönüşür ve elektrik üretilebilir.
Temel olarak “Fosil Yakıtlar” ve “Yenilenebilir Enerji Kaynakları” olarak ikiye ayrılabilir.
Enerji Sektöründe 20 yıla yakın sahip olduğu tecrübe ve güçlü ilişkilere dayanan müşteri portföyü bulunan bir ekibin iş birliği sonucu doğan EFEKT SOLAR, başta Güneş Enerji santralleri için anahtar teslimi hizmet vermekte olup, gelişen teknolojiler ve talepler ile birlikte enerji sistemlerinin tümünde var olmayı hedeflemektedir.